top of page

БОЖИДАР ПОПЧЕВ

АКТЬОР

божидар дете.png

Божидар Попчев е роден на 24 юни 1974 година, точно на Еньовден. Израстнал е в град Перник, или както той го нарича "Градът на мечтите".

Твърди, че като дете е бил кротък и смотан, но може би именно в това се е криел актьорският талант, който просто е чакал удобна възможност да излезе на бял свят.

Мечтае да стане инструктор по парапланеризъм, но точно в този етап на живота си има доста по-проста и истинска мечта, а именно да играе с дъщеричката си.

Любимата му реплика от пиеса е: "Защото не сме ли всички оковани във верига от думи, в която чуваме това, което искаме, казваме онова, което другите искат да чуят, озовавайки се накрая затворени във Вавилона на своята самота?"

Божидар се определя като баща, незрял и ТЕАТРАЛ.

Завършва актьорство за драматичен театър в класа на проф. Стежина Танковска в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2000 година. През 2021 година завършва и магистратура - Мениджмънт в сценичните изкуства, семестриално.

Има богат опит на сцената. Любима постановка, в която е играл е "Ритъм" с режисьор Андрей Баташов.

Взимал е участие в много свободни проекти. Най-голяма следа в кариерата му ще оставят „Пропукване“ и „Задникът на майка ти“,  постановки на режисьора Веселин Димов.

В Драматичен театър Търговище е играл под режисурата на Владимир Петков, Надя Асенова и Николай Гундеров.

божидар голям.png

"Театърът за мен е приоритет в различните етапи на съзряване. Продължавам да вярвам, че театърът трябва да изследва три основни теми: любовта, сексът и смъртта. Да изследва човешката природа, невъзможността да общуваме нормално, да се обичаме, да бъдем искрени..."

Божидар обича дъщеря си, жена си, кучето си и театъра.

bottom of page