top of page

ПИЛОТНО ИЗДАНИЕ

КОНКУРС
"ЗЕЛЕНАТА КОТКА"

Националният конкурс „Зелената котка“, чийто основен организатор е Държавен драматичен театър – Търговище,  има за цел да стимулира откриването и развитието на оригинална българска драматургия, засягаща актуалните проблеми на подрастващите в тийнейджърска възраст.

УСЛОВИЯ:

  • Пиесите трябва да имат за фокус зрители от 13 до 19г. и техните специфични вълнения.

  • Да са написани на български език.

  • Да не са били поставяни в професионален театър.

  • Да не надвишават 60 стр. А4.

 

Крайният срок за изпращане на предложения е 24:00 на 01.05.2023.

 

Пиесите се изпращат на имейл:

dots@abv.bg

 

НАГРАДА ЗА ДРАМАТУРГИЯ

 

Три пиеси - финалисти ще получат възможността да бъдат представени пред публика чрез формата на пърформънс - четения през месец Май в рамките на Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса".

 

Победителят в конкурса за съвременна драматургия за млада публика „ЗЕЛЕНАТА КОТКА“ получава почетна грамота и реализация на пиесата му на сцената на Драматичен театър – Търговище в рамките на следващите две календарни години от датата на награждаването.

 

Комисията, определяща победителя измежду допуснатите до селекция пиеси, е в състав:

Председател – директор на ДТ – Търговище и членове: селекционерът на спектаклите в основната програма на МФСД „Вълшебната завеса“, членовете на фестивалното жури и режисьор от трупата на ДТ – Търговище.

 

NB! Комисията на конкурса за съвременна драматургия има право да не излъчи победител и да връчи вместо това поощрителни награди, ако прецени това за необходимо.

Polaroid_Frame (26).png

Селекционер на пиесите, които ще бъдат допуснати за разглеждане и състезание за голямата награда в тазгодишното издание е Гергана Димитрова, режисьор, преводач, автор, основател и ръководител на платформа за нова драматургия ПроТекст от 2007г.

bottom of page