top of page

ГАЛИНА АБАДЖИМАРИНОВА

СЦЕНОГРАФ

Галина Георгиева Абаджимаринова е родена на 19 януари 1975 г. в Търговище. Израства там. Като малка е била любопитно, неспиращо да задава въпроси, различно, вглъбено и търсещо отговори дете, с много развинтена фантазия и въображение. До ден днешен си е все същата в това отношение. 

Още от малка е знаела, че ще се занимава с изкуство.

Сега обича да остава сама и да твори, да чете, да научава нови неща, да гледа филми и театър, всичко свързано с визуалната естетика и изкуството, улична мода и смесването на модни стилове и материи,  да опитва различни вкусове и храни, да открива интересни миризми, да слуша музика и все по-често се хваща да се наслаждава на природните звуци, да ходи пеша. Обича живи цветя и растения.

Галина е съзерцаваща, всеотдайна, мечтаеща.

Завършва Национална художествена академия при проф. Светослав Кокаланов през 1998 година. Попитахме я кои са най - важните проекти през кариерата й,  а тя се затрудни да ги определи. Всеки й е дал нещо, тя е дала нещо от себе си във всеки един. Неизборими са творбите на Галина, но все пак ето някои от тях: "Любовта към трите портокала" от Карло Гоци, ДДТ - Търговище с режисьор Съби Събев; "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов, ДДТ „Атон Страшимиров“ – Разград, с режисьор Съби Събев; "Кланица" по Славомир Мрожек, ДТ „Сава Огнянов“ – Русе, с режисьор Димитър Стоянов;   "Шест целувки" от Анна Петрова, ДДТ – Търговище, с режисьор Владимир Петков; "Лоши деца" от Михаела Михайлов, ДДТ – Търговище, с режисьор Денислав Янев.

Любимият й цитат от пиеса е: "Дантон. Народът е като дете. За да разбере какво се крие вътре в нещо, той го разбива. За да увенчае гений, първо трябва да го измъчва. Стара истина." - из пиесата „Смъртта на Дантон“  Г. Бюхнер

ГАЛИНА.png

"Театърът за мен е моя професия... но също така е магия, когато е направено с вкус и въображение, за мен е /и надявам се не само за мен/ и вдъхновение, страст, съвкупност от няколко изкуства, с всеки спектакъл случваща се с различна, неповторима енергия...   изкуство, задаващо въпроси и много пъти даващо и отговори… театърът ще продължи да се развива и живее, докато хората имат нужда от естетика и провокации, докато има цивилизация."

Галина обича да твори като рисува и опитва нови техники, мирис на роза и ванилия, шоколад.

bottom of page