top of page

ДЕНИСЛАВ ЯНЕВ

ЗАМЕСТНИК ДИРЕКТОР / РЕЖИСЬОР

Денислав Янев е роден на 26 септември 1995 година в Търговище. От следването си живее в София. 

Не е бил типичното буйно дете. Предпочитал е вкъщи пред телевизора или книга. Във въображението му се случвали по-буйни неща.

Хобитата му в момента са свързани с пътуване, литература, кино и езици.

Любимата му реплика от пиеса е: "Истината не може да ни отклони в грешна посока. Мълчанието със сигурност ще го направи.“ - от „Счупената делва“ по Хайнрих фон Клайст и Кристиан Таков.

Денислав е дисциплиниран, аналитичен и саркастичен.

Завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2018 година. През кариерата си се е срещал с много пиеси. Едни от най-важните му театрални проекти са: "Котка върху горещ ламаринен покрив“ от Тенеси Уилямс - дипломен спектакъл, селектиран за участие в Международния фестивал за млади режисьори в Крайова, Румъния през 2018 година; "Една крачка до предела“ от Игор Бауерзима, с който печели национална награда за най – добър млад режисьор „Слави Шкаров“, 2020 година; „Животът, макар и кратък“ по Станислав Стратиев, с който печели награда на Общината, награда за най – добър актьор от Европейския фестивал на пътуващите театри 2020 година и номинация за най – добър спектакъл и най – добра мъжка роля от националните награди за сатиричен спектакъл „Златен Кукерикон“, 2021 година;  „Скъперникът“ от Ж. Б. Молиер, с който печели номинация за Режисура и най – добър спектакъл от националните награди за сатиричен спектакъл „Златен Кукерикон“, 2022 година; "Грозният“ от Мариус фон Майенбург.

ДЕИСЛАВ.png

"Театърът би трябвало да служи като брадва за замръзналото море у нас."

Денислав обича да репетира, да влиза в дуели на духовитости и да вижда хора, чиито дела и думи си съвпадат.

bottom of page