top of page

Приказките на Оскар Уайлд са известни на читателите по целия свят с неподправена чувствителност и поучителен характер. Авторът е известен с таланта си да представя красотата и абсурдността на света по уникален начин, което ги прави вълнуващи за режисьорите по целия свят.

Историята на „Звездното дете“ ни връща години назад, когато двама дървари откриват малкото момченце, което пада от небето. Единият от тях решава да го прибере и отгледа като свое собствено. Звездното дете расте като красиво момче, но е изключително суетно. Като син на звезда, то вярва, че превъзхожда всички останали в селото и се държи безпощадно както с хората, така и с животните. Един ден стара просякиня идва в селото и го признава за свой син.Той отказва да повярва в думите ѝ, отхвърля я, но постъпката му не остава без последствия – сдобива се с жабешко лице и избягва, за да я открие отново и да поиска прошка от нея.  След дълго скитане детето стига до един град и бива продадено за роб на магьосник. По негова заповед, момчето трябва да му донесе три монети – от бяло, жълто и червено злато. То ги открива с помощта на гълъба, когото е спасил по-рано. Монетите обаче не занася на господаря си, а ги дава на безпомощен прокажен, който го убеждава, че се нуждае истински от тях. Заради благородната си постъпка, тълпата го провъзгласява за крал, но то отказва да приеме поста докато не бъде опростен греха му. След като отново вижда просякинята, звездното дете заплаква в нозете ѝ, а тя и прокажения се преобразяват в кралицата и краля – неговите родители.

Представлението на „Звездното дете“ на Драматичен театър – Ловеч, макар и внушително визуално, отдалечава зрителя от сюжета. Визията е поставена на преден план, мултимедията заема цялото пространство, като пред публиката се разкриват картини от езерото, гората, селото. Синхронът между актьорската игра и сценографията липсва на моменти – героите изглеждат изгубени в прожектирания свят на „Звездното дете“. Постигнатият ефект е по-скоро в ущърб, отколкото в полза, и се изчерпва в рамките на първите сцени от представлението.

Въпреки монотонния ритъм на спектакъла, „Звездното дете“ е една от приказките на Уайлд, която е пряко свързана със съдбата му – изконната връзка между сина и майката заема централна тема в творбата. Тема, важна както за децата, така и за родителите, което прави спектакъла подходящ за всички възрасти.  

 

Мария Ибришимова

Comments


bottom of page